Robby Krieger: The Ritual Begins At Sundown (2020)


DOORS a Jima Morrisona zná každý, kdo se jen trochu otřel o rock. Kytaristu Robbyho Kriegera tak jeden ze sta. A přitom i on měl lví podíl na nezaměnitelném soundu bájné kapely.
Nová sólová deska mi hned úvodní „What Was That?“ evokuje komorní instrumentální COLOSSEUM, v podstatě zní jako nějaká zapomenutá jazzrocková laskominka z počátku sedmdesátých let, kdy podobné námluvy rocku a jazzu měly pré, a poslech dechů vedle kytar patřil k bontonu vyzrálého posluchače. Co si ale budeme namlouvat, moc se nám – šestnáctiletým Párplistům –  takové prolínání nelíbilo, aspoň ne napoprvé.
 V nadýchnuté „Slide Home“ Robby pro změnu klouže po strunách jako kolega Gilmour v období „Meddle“. Je libo hravou a pulsující jazzárnu s napínavým dialogem kytary, trubek, klavíru? „The Drift“ by se klidně mohla objevit na některém dávném albu Franka Zappy, ostatně následující „Chunga֦’s Revenge“ je od něj přímo převzatá. Nejde o žádnou náhodu, v Kriegerově ansáblu najdete nejednoho Zappova spolupracovníka: počínaje spoluproducentem Arthurem Barrowem, a konče třebas hráčem na trombón, Jackem Ellisem, trumpetistou Salem Marquezem a dalšími. V podobném ladění se pak odvíjí celé album. Netřeba se však bát nějakých krkolomností a schálností, Robby má smysl pro mainstreamové proporce a nemá potřebu se nijak předvádět. Na druhou stranu, „The Ritual Begins At Sundown“ není žádnou kulisovkou ke čtení či pokecu.

Mistrovské dílo, kde si své najde vyznavač Zappy i přímočařejší rocker, a možná sem tam nějaký jazzofil. Netroufám si ovšem odhadnout kolik Sparkařů bude odvážných:-)

Jaromír Merhaut pro Spark 2020



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

CUBY & BLIZZARDS

AC/DC: Power Up (2020)

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

NEUSCHWANSTEIN