KEN HENSLEY: My Book of Answers (2021)


Ken Hensley a jeho hudba mě provázejí celým mým rockovým životem od prvního poslechu singlu „Lady In Black“ někdy v létě jedenasedmdesátého. Zlínský koncert a hodinový rozhovor pro místní rádio byl před téměř dvaceti lety zázrakem i splněným snem. A teď se loučí s miliony fanoušků, rozesetých po celé zeměkouli, tedy i se mnou, albem „My Book Of Answers“…

Někdo shůry tomu chtěl, aby se před třemi lety při jedné ze svých cest potkal s ruským básníkem Vladimírem Emelinem. Náhodné setkání rozkvetlo ve spolupráci na společném díle, kdy Ken Hensley upravil a zhudebnil Vladimírovy básně.
Koronavir sice zamezil muzikantům hrát svým fanoušků tváří v tvář, nemohl ale udusit jejich tvořivost a zápal. „My Book Of Answers“ vznikalo ve finále na dálku, prostřednictvím online sdílení. Jen jednou se sešla celá parta pohromadě – když nedaleko Kenova španělského domova odehrála „koncert“ bez diváků, coby podklad pro videoklipy k jednotlivým skladbám.
O to více překvapí, jak hutně, soudržně a spontánně rockově novinka zní, viz úvodní „Lost (My Guardian)“, kde při prvním poslechu doslova šokuje Kenův (záměrně) zdrsněle zkreslený hlas. „Right Here, Right Now“ je nejenom díky identickému intru kopií/parafrází uriášovského „The Hanging Tree“, neboť v téměř každé skladbě užitá (mick-taylorovská) klouzavá kytara opakovaně odkazuje na jeho domovské LP „Firefly“ ze sedmasedmdesátého. Proč, to už se nedozvíme… Na desce nenajdeme žádnou vysloveně odpichovku, těžší kusy („The Cold Sacrifice“, „The Darkest Hour“) střídají balady („Cover Girl“, „Stand (Chase The Beast Away)“) a hymnické opusy, jakým je například rozlučková „Suddenly“, s kytarou vznášející se na lesem smyčců a honosnými tóny klavíru. A jako obvykle, Ken Hensley pro každou z nich složil výrazný melodický motiv.

Potrhaný samet jeho hlasu už „jen“ umocňuje osudovost a emotivní vyznění Mistrova závěrečného pozemského díla.

Díky za vše, rockový indiáne.
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2021




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)