Ace Frehley: Origins Vol. 2 (2020)


S pomocí přátel a kolegů se Ace Frehley pustil do druhého alba předělávek svých oblíbených songů. Sám si obsloužil kytaru, u basy se střídal s Alexem Salzmanem, za zády měli oba – až na jednu výjimku – vždy Matta Starra.
Desku otevírá „Good Times Bad Times“ LED ZEPPELIN, kde Ace a jeho parta celkem zřetelně předvedou, že budou ve svých coverech držet ducha originálu, ale hrnout si to budou po svém. Jako když stejný kuchař vaří různorodé menu, ale vždy i do svaté klasiky přidá něco ze sebe.
Pamětníkům je už při prvním poslechu zřejmé, že nejblíže původnímu pojetí bude mít Frehley a spol. v „Never In My Life“ od MOUNTAIN, protože Leslie West byl předobrazem všech kytaristů ranařů, Aceho nevyjímaje. A proto u „Politican“ s hostujícím Johnem 5 nevnímám ani tak původní CREAM, jako spíše odkaz MOUNTAIN.  U britských invazních šedesátek je přitvrzení a hrnba slyšet nejvíce, beatlesovská „I’m Down“, stoneovská „Jumpin’ Jack Flash“ s Litou Ford, i „Lola“ KINKS jsou řádně připumpovány. To samé platí pro „We Gotta Get Out Of This Place“ z repertoáru THE ANIMALS.
„Chtěl jsem zařadit ,30 Days In The Hole’ od Humble Pie, ale nedařilo se, protože Steve Marriott byl pro mne příliš velké sousto,“ vysvětloval Frehley s tím, že si vzpomněl na přání Robina Zandera, jak rád by si na jeho desce zazpíval. Výsledkem je příjemné vybočení ze „stereotypu“.
U „Manic Depression“ stíhají oba Kissáci, Ace i hostující Bob Kulick, Jimiho kytaru, zpěvem se ale Frehley Hendrixovi docela vzdaluje. Bonusovku z repertoáru mateřských KISS, „She“, hraje zcela jiná sestava doprovodných muzikantů. Působí oproti kmenové trochu utahaně, námezdnicky.

Celkově vzato, originál je originál, ale na desku coverů jde o až překvapivě svébytné album.
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2020



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA