Lynyrd Skynyrd: God & Guns (2009)


Lynyrd Skynyrd, osudem nejspíš prokletá, avšak nezlomená kapela. V žádné jiné smrtka nekosila s takovou zuřivostí, přesto se do služby v ní hlásí noví a noví bojovníci. Posledním takovým odvážným je klávesák Peter Pisarczyk od funkymana George Clintona. Nahradil v lednu zesnulého Billyho Powella. Jen připomenu pilíře současné sedmičlenné sestavy, kytaristy Garyho Rossingtona a Rickeye Medlocka, plus zpěváká Johnnyho Van Zanta.

God & Guns začíná překvapivě mainstramově, nablýskaně, jásavě. Still Unbroken je nová wrestlingová hymna a Simple Life singlová hitůvka. V glazurovanou keramiku vypálená hlína. Staří známí, sluncem rozpálení a větry zbrázdění Lynyrd Skynyrd nastupují v Little Thing Called You, blueshardrockovce s parádním kytarovým copem. Zklidnělou polohu zastupuje na Lp rozvolněná drnčivá poloakustická honky tonk bluesovka Southern Ways, countryovka Unwrite That Song, Floyd s hostujícím Robem Zombiem. Springsteenovsky patetickou kolébavku That Ain't My America bych náladou přiřadil k úvodní dvojici. LS to samozřejmě umí i rozbalit, viz silově tlačená hardrockovka Comin' Back For More, rozjetá melodika s natlakovaným kotlem Skynyrd Nation, skočná refrénovka Storm.
Všechno excelentní kusy. Kdybych měl ale přeci jenom jmenovitě vyzdvihnout, bude to titulní macek, který se od dřevitého blues proslajduje až k bombasticky vygradovanému finále. Podobně vystavěná je i závěrečná Gifted Hands, s klouzavými i střelhbitými kytarami, podpořenými smyčci.

Vytvrzené jižanské  blues, hrané vstřícně, líbivě, s noblesou i od podlahy, pro někoho z fundamentalistů možná až moc na efekt, s mým rockerstvím ale i noví Lynyrd Skynyrd rezonují.

Jaromír Merhaut pro Rock+ 2009



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

MARILLION

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (An-Ar)