Geff: Land Of The Free (2009)


Švédská ocelářská melodika má stále zvuk. Geff je nový projekt kolem kytaristy Ralfa Jedestedta. Sestavu kompletuje zpěvák Göran Edman, drummer Anders Johansson, klávesák Mats Olausson a basák Per Stadin. Podle proma samí pamětníci od Yngwie Malmsteena, Johna Noruma , Jeana Beauvoira, z Hammerfall, Silver Mountain, Snake Charmer, Glory, Brazen Abbot, A.R.K.

Elegance, švih, spád a fůra hard&heavy melodiky. Úvodní Xtacy je jak nějaká zapomněnka od starých Pretty Maids. Geff ve velké části skladeb slyšitelně navazují na linii Deep Purple, Rainbow, Yngwie, viz Fruits Of Life, Living Generation, anebo Pennywise And Pound Foolish, Innervations, kde všude se Edman pevně vine a předvádí kolem hlavního motivu jak starý bílý had. Svižný samospád Land Of The Free je až nakažlivý, souboj kytary a kláves dává vzpomenout na Highway Star, ideální doprovod k reklamě na nějaký sporťák, fičák.  Jeden dva kousky jsou na pokraji klišé, kývačka Mr.Cain je asi tak stou reprízou téhož svůdného motivu. V hutné melodické riffárně Fool´s Paradoxe se Göran na můj vkus místy příliš zalyká, svůj part přehrává, jinak je to ale gruntovní kusanec. Výstavní bombastická, členitá předváděčka Crusaders je vrcholem alba. Kdyby se jí ujal takový Dio…

Kdo má rád klasiku, silné melodie, umí ocenit sehranou partu i zdobná namachrovaná sóla, a nevadí mu častá dejavu přebíračka, bude výsostně spokojen. I já, co se týče mladé muziky starý pesimista, jsem nakonec podlehnul.

Jaromír Merhaut  pro Spark 2009 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

CUBY & BLIZZARDS

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

MARILLION

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (An-Ar)