101 South: No U-Turn (2008)


Klávesák Harlan Cage (a jejich bombastických předchůdců Fortune) Roger Scott Craig dal před nějakými deseti lety dohromady novou kapelu 101 South, postavenou na zkušených studiových muzikantech z okolí L.A.
Nadýchnutý klávesový sound kapely navozuje každou notou a rejstříkem vzpomínky na AOR 80´s. Úvodní When You´re In Love je lehkonohá melodická svádivka, v podobném duchu pokračují i další skladby (Lonely Heart), každou chvíli zaujme silný nápěv (All In The Game, From What You Know Now.)
Gregory Lynn Hall má hlas z rodu chlapáků s duší romantika. Přirovnání k Lou Grammovi docela sedí. Některé skladby (What Are You Gonna Do Anyway, Yesterday Is Gone) by si Foreigner mohli zařadit do repertoáru a nikdo by nic nepoznal.


Z dob největší slávy pomprocku mám naposlouchány stovky a stovky desek, proto můžu odpovědně prohlásit, že Craig se umí vyhnout kluzkým úskalím melody rocku jako málokdo, skladby píše lehkou rukou, jeho linie jsou plynulé, bezešvé.
Roztomilé jsou nejenom dobově znějící bicí, ale i Craigovy klávesy, žádné lordovsky těžkotonážní hammondy, ale hravé syntíky se spoustou až kýčovitých barev (End Of The Game), Roger je ale sází s nadhledem a sebejistotou, užívá si, při hraní nepochybně mládne. Hostující kytaristé se nijak nederou dopředu, když ale střihnou sólečko, je to stará škola, hlava – nápad – pata.
Druhá strana desky se už trochu víc opakuje, přeci jenom je zvolený formát výrazově užší než jiné. Žádná zplihlá ulepená uondána se však nekoná. Závěrečná honosná balada Blue Skies, s mým oblíbencem Chrisem Thompsonem (Manfred Mann´s Earth Band) za mikrofonem a Billy Liesegangem u kytary, je mým soukromým vrcholem desky.
I když jsem dnes celkově posluchačsky jinde, a raději se hrabu v hlíně a hlubších nánosech času, musím uznat, že tenhle styl má něco do sebe i s vyholenýma kuličkama.
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2009

P.S. 2021: dvě alba 101 South naleznete na Qobuz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

CUBY & BLIZZARDS

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA