LIONHEART: The Reality Of Miracles (2020)


Většina na novém albu zúčastněných muzikantů se může pochlubit rodokmenem sahajícím až do zrodu NWOBHM, ostatně LIONHEART byli v osmdesátém označeni jedním časákem za první supergroup žánru – ale současně také svým vývojem směrem k Amerikou inspirovaným pompézním formám melodického heavy rocku. Typickým příkladem je zpěvák Lee Small, jehož pamatujeme z pozdních SHY a především z jedné verze projektu Toma Galleyho: PHENOMENA, kde se na odiv vystavovanou velkolepostí nikdy nešetřilo.
LIONHEART jsou proto dnes daleko víc PHENOMENA než IRON MAIDEN, jež má v CV kytarista Dennis Stratton. Druhý kytarista, Steve Mann, hrál mj. u zapomenutých LIAR a nezapomenutelného Schenkera, stejně jako basák Rocky Newton. Bicmen Clive Edward prošel UFO, WILD HORSES a kapelou Uliho Rotha.
Vydání nového alba urychlily omezení spojená s pandemií koronaviru. Kapele odpadla veškerá vystoupení, a tak se mohla soustředit na jeho dokončení.
Skladby přirozeně plynou, což dnes není až tak samozřejmé, viz škobrtaví KANSAS, je do čeho se zaposlouchat, každá je vyšperkovaná chytlavou melodií i sólem. Objevíme balady s hymnickými nápěvy a až symfonickým doprovodem, parádní cválavky, sem tam stadionovku anebo decentní kytarové reminiscence na THIN LIZZY. Vrcholem LP je „The First Man“ se spoustou tempových i náladových změn. Reálný zázrak se sice nekoná, ale hodinová rocková pohoda klasického střihu bezesporu.
Komu se líbí DARE, MAGNUM, PHENOMENA a další podobné spolky, bude nadmíru spokojen.
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2020



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA