Europe: Last Look at Eden (2009)


Předesílám, že tohle jsem nečekal. Připravený ostrovtip odkládám do šuplíku a dávám repeat. Užijte si jízdu se mnou. Předehra jak k Čelistem XV, ze zpěněného příboje sláčiků se vynoří godzilovsky masivní hardrockový riff, odsedlaný napruženým Tempestem.

Europe slyšitelně nakročili od profláknutého heavy popu ke klasickému britskému hardrocku. Opsali kruh, dospěli, našli svou podstatu a dnes hrají věrohodně jak dobrá sedmdesátkou kapela. Norum střídá Iommiho, Pagea i Ríšu. Tempest se, až na pár uklouznutí, vymanil ze svých papetických nádechů a zalykacích manýr, drtí tóny jak Coverdale zamlada.

Většina skladeb je postavena na parádních riffech: Last Look at Eden, Gonna Get Ready, Catch That Plane, Mojito Girl, anebo se kashmirovsky houpe s pomocí symfoňáku tuzemáku (No Stone Unturned.) Celé album je konopným ale neotrockým provazem pevně spojeno s blues, viz Run with the Angels, šponovaná zepdumka s žhnoucím sólem. Dojde i na modernu, The Beast je na jedničku zvládnutá, nervní pařba s hlukostěnou, i oblíbeným cumlíkem pro děcka uprostřed. Závěrečná In My Time voní jak od spanilé Šípkové Růženky.
Klobouk dolů, tuhle kapelu jsem dávno zařadil mezi ztracené existence, a oni chlapi nahrají hardrockovou desku, že zírám. Nic nevymýšleli, prokopali se ke kořenům…
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2009




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

MARILLION

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (An-Ar)