OZZY 1982: KDYŽ SE VYGUMOVANÁ HLAVA ZAKOUSNE DO NETOPÝRA

… POCHČIJE ALAMO, 
PŘIJDE O SKVĚLÉHO KYTARISTU,
A VEZME SI MALOU CHLUPATOU
 
Pro Ozzyho divný i zlomový rok: smrt, svatba, úspěchy, průsery. Druhé Ozzyho světové turné, Diary Of A Madman Tour, navázané na stejnojmenné album a odstartované v listopadu jedenaosmdesátého, poznamenala nejen tragická událost, letecká nehoda, při které zemřel kytarista Randy Rhoads. Koncerty sice po pár týdnech pokračovaly s náhradním axemanem, Berniem Tormém od Gillana, a zakrátko s novým stálým kytaristou, Bradem Gillisem z Night Ranger, nic už ale nebylo jako předtím. Ozzyho mimoto dostihla pomsta mrtvého netopýra a přidalo se čůrkem znectěné Alamo. Na konci tunelu překvapivě svitlo svatbou se Sharon, i když…


BEZHLAVÝ NETOPÝR
Ozzyho dvaaosmdesátý nelze začít jinak než třistapadesátým připomenutím marginálie, jež ale vstoupila do dějin rocku.
Nutno předeslat, že z házení všeličeho – nejen gumových napodobenin hadů apod. ale také kusů syrového masa a vnitřností, ba i mrtvých koček, ptáků, ještěrek – na pódium i naopak, se stala Ozzyho obchodní značka. Našli se mezi fanoušky dokonce šílenci, co na koncert donesli na rameni čerstvě uříznutou oslí hlavu. Když proto onoho 20. ledna kdosi hodil na pódium netopýra, nešlo o nic neobvyklého. Gumová hračka, blesklo Ozzymu hlavou, než udělal CHRAMST, jak sám popsal ve své autobiografii. Pak sebou hlavička v jeho hubě cukla a už divočáka všežravce vezli do nemocnice, kde dostal první dávku očkování proti vzteklině. Hrdina omdlel, jestli předtím kvíknul jako Jasánek, historie nezaznamenala.
Nejednalo se o první Ozzyho hryzací incident. Předchozího roku na tiskovce v centrále CBS ukousnul před novináři hlavu živé holubici. Prostě jen trochu změnil Sharonin promo scénář, kdy měl dva v kapse saka zastrčené bílé ptáky vypustit, zvolat rokenrol a udělat viktorku. Namísto mírové selanky krev a hovna všude kolem, „Okamžitě odtud odveďte to zvíře!,“ řval kdosi. No, a hned ten večer ochcal Ozzy Dona Ardena, takže i Alamo mělo předehru.
Nebohý netopýr obletěl planetu v televizních šotech a na stránkách tisku, a zdaleka nejen bulváru. Pár vystoupení bylo zrušeno, všechny další se ocitly pod dohledem aktivistů z různých společností na ochranu zvířat, jednou dokonce takoví vtrhli do zájezdového autobusu a chtěli vzít pod svou ochranu Sharonina psího smetáka. Magor sem, magor tam.


NASRANÉ ALAMO
19. února se Ozzy jako obvykle během dne na hotelu ožral. Jako obvykle zjistil, že mu Sharon schovala jeho hadry, aby nemohl v podroušeném stavu utéct ven. Jenže zapomněla na pokoji jakési své, večerní. A tak se v nich a nějakých botaskách Ozzy vydal na polední obhlídku centra San Antonia. Pro jistotu s flaškou koňaku v ruce. Když na něj přišlo chcaní, žádný problém, zatočil za první roh a podemlel svým proudem jakousi hnusnou starou zeď, jak sám vzpomínal. A to neměl, šlo o pozůstatky misie Alamo, symbolu texaské identity. Za pár minut Ozzy lokal s rukama za zády v želízkách hubou prach a pár hodin poseděl v policejní šatlavě. Večerní koncert sice stihnul, ukecat místní cajty, aby jej hned po něm nevyhnali za město, už ne. Dlouhá léta trvalo, než Ozzy místní obměkčil.
„Synu, když naštveš Alamo, naštveš celý Texas," zněla mu dlouho v uších slova starého vězeňského strážného.

NANEBEVZETÍ RANDYHO RHOADSE
„Nemůžete zabít Rock ’N’ Roll,“ prohlásil Ozzy dvacátého března 1982, den po Randyho smrti.
Randy Rhoads zdaleka nebyl jen Ozzyho parťákem na pódiu a ikonickým katalyzátorem jeho nečekaného úspěchu. Dá se říci, že jeho zásluhou sváděl Ozzy nejenom vyrovnané nýbrž často i vítězné bitvy se svou bývalou kapelou. Black Sabbath měli Dia, Ozzy Randyho.
Talentovaného mládence, co se plně oddával hudbě, především své kytaře. Žádný chlast ani drogy, jen cigarety.
Randall William Rhoads se narodil v šestapadesátém v Santa Monice coby nejmladší ze tří sourozenců. S kytarou začal v sedmi letech v tamější obdobě naší Lidušky. Iniciační událostí se podle jeho bratra pak stala návštěva koncertu Alice Coopera v jedenasedmdesátém. V šestnácti založil Little Woman, z nichž se příchodem zpěváka Kevina DuBrowa stávají Quiet Riot. Následný konkurzní přestup k Ozzymu přinesl Randymu světovou slávu i smrt. Svým talentem a zaměřením přesahujícím rockový formát přinesl do žánru tvrdého bigbítu novátorství, pro které byl často srovnáván s Eddiem Van Halenem. Jeho tón byl však spíše jemný a hravý než razantní, svému nástroji vládnul lehkou rukou. Oblíbenými značkami byl pro něj Les Paul v několika verzích a efektové krabičky MXR.
 „Randy mi oné osudové poslední noci v autobuse řekl: ,Chci přestat hrát s kapelou. ,Co blbneš?,’  já na to. ,V žebříčcích máme další album, koncerty vyprodané.’ Odvětil: ,Ochutnal jsem jaké to je být rockovou hvězdou. Chci se věnovat studiu klasické kytary, jít na universitu, získat titul.’ Ještě chvíli jsem zkoušel Randyho neúspěšně zlomit a nakonec šel chrápat,“ vzpomíná Ozzy na poslední společné chvíle.
Pár hodin poté Randyho plány shořely spolu s ním na uhel v troskách letadélka pilotovaného sjetým zájezdovým šoférem tourbusu. Prý chtěl předvést, co všechno umí. Při poslední frajeřince narazil křídlem do střechy autobusu, načež se neovladatelný stroj zřítil poblíž nedalekých hangárů a vzplanul.


SHARON
4. července 1982 si Ozzy vzal Sharon, dceru svého manažera Dona Ardena. Svět jim rozhodně neležel u nohou. Ozzy v sobě navíc stále nosil trauma rozvodu s Thelmou, s níž žil celá sedmdesátá léta.
„Lidé otevřeně říkali: ,Ty a Ozzy spolu nevydržíte’. V titulcích psali: ,Blond trofej manželky’, a on dostal mě, malou, tlustou, chlupatou, napůl Židovku,“ vzpomíná Sharon. Není divu, že jejich vztahu na počátku nikdo nevěřil. Zběsilé domácí bitky, flašky, talíře, televize, cokoliv co nebylo přišroubováno, letělo. Monokly a ukopnuté koule ještě před svatbou.
„Byli jsme na dně, tělesně i duševně, uvědomila jsem si, že kdybychom oba takhle pokračovali, skončíme jako pár starých opilců žijících v chatrči. Lidé se divili, proč mu nerozumějí, ale zkuste chlastat a brát 25 Vicodinů denně! Nešlo ho zastavit. Jediné, co jsem mohla, bylo ujistit se, že není na ulici a že spí tak, aby se neudusil vlastními zvratky. Začal užívat Viagru a čekali jsme až zabere. Já jsem usnula a on tam zůstal sám s velkým tvrdým ptákem a nemohl mě vzbudit,“ doplňuje Sharon líbezný obrázek počátků jejich vztahu.
A vidíte, dnes jak sivé holubičky. A s hlavičkama na svých místech.
Ozzy: "Kdyby nebylo Sharon, byl bych už bezpochyby mrtvý."

Jaromír Merhaut pro Rock History 1982



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA