TWELFTH NIGHT


I kdyby Twelfth Night vydali jen jediné album, Fact And Fiction, patřili by napořád do elitního progrockového klubu. Vedle debutu Marillion je tato deska z roku 1982 nejskvělejší ozvěnou anglického sedmdesátkového artrocku.
 
Na počátku byla v únoru 1978 universitní talentová soutěž v Readingu, kterou sedmnáctiminutovou verzí skladby Für Helene vyhrálo duo dvacetiletého kytaristy Andyho Revella a o čtyři roky staršího bubeníka Briana Devoila. Brian měl za sebou něco málo hudebních zkušeností z působení v místních spolcích, například Trash, se kterými nahrál u Polydoru v říjnu 1977 singl Priorities. Andyho předchozí štace byly Joe Soap And The Bubbles a Abraxas. Na jedné z podzimních zkoušek se k nově vznikající skupině připojil baskytarista Clive Mitten s praxí v brightonských Luna Hare. Současně se název Andy Revell Band mění na Twelfth Night, neboli Večer tříkrálový. Trio opakovaně vystupuje na půdě university, v březnu 1979 nahrává záznam, později známý jako Skan demo.
Na letním slunovratovém koncertu roku 1979, opět v areálu university v Readingu, se k sestavě připojil jako host Geoff Mann (ročník 1956). Zakrátko poté se stává členem Twelfth Night klávesák Rick Battersby, jenž se do té doby víceméně staral o výrobu suchého ledu.


Po sérii letních open air koncertů se Twelfth Night vydávají s Geoffem do jeho bydliště v Manchesteru, kde skládají a pilují repertoár. Pro Geoffa i Ricka to bylo první muzikantské angažmá, i když Rick měl za sebou školní klavírní průpravu. Geoff Mann se nakonec rozhodl zůstat v Manchesteru a věnovat se především malování. S blízkým přítelem Peterem Lawrencem dal dohromady duo God Stars.
Twelfth Night pokračovali jako instrumentální kombo. Většina koncertů se odehrávala v místních nálevnách. Z příležitostného nahrávání vykrystalizovala počátkem roku 1980 magnetofonová kazeta First Album Tape s živými verzemi Für Helene a Encore, doplněnými studiovými tracky Freddie Hepburn a Sequences. MC byla později vyhlášena v magazínu Musicians Only demonahrávkou týdne, a Twelfth Night se dostalo celostránkového článku i skvělého koncertního reportu. Druhou verze audiokazety doplnily další nahrávky, mj. ze Skan.

Na základě inzerátu v Melody Makeru se během léta osmdesátého roku stala členkou sestavy americká zpěvačka Electra McLeod. S ní nahráli TN společné čtyřskladbové minialbum Twelfth Night (známé i jako Early Material anebo The Electra Tape), jež mělo vyjít při příležitosti zahájení podzimního turné, plus singl Für Helene / Cunning Man (TN001). Plány zhatil listopadový odchod Electry na sólovou dráhu. Osiřelá čtveřice rychle v lednu nahrála a v únoru 1981 vydala živé LP Live At The Target (TN002). Promo koncerty, včetně prvního v londýnském Marquee, se odehrály za podpory dua God Stars s Geoffem Mannem u mikrofonu.
V březnu podepisují Twelfth Night smlouvu s labelem Neptune, spadajícího do celonárodní distribuce Pinnacle Records. Živák se propracoval do žánrových žebříčků Heavy Metal a Hippy časopisů Melody Maker a Sounds. Koncem roku 1981 byl Live At The Target v prodeji v Americe, Skandinávii i Evropě. Mládenci podlehli euforii, celosvětový úspěch se zdál být jen otázkou času…
V létě 1981 Twelfth Night konečně najímají nastálo Geoffa Manna, a účastní se v srpnu 1981 – již s ním, a coby první místní banda – festivalu v Readingu.

Poté se v listopadu 1981 vydávají všichni do Berkshire (Woodcray Manor Farm Studios), kde vznikají demonahrávky nových písní. Část z nich je v prosinci 1981 vydána na devítiskladbovém MC pod názvem Smiling At Grief (TNO003), včetně nikde jinde nevydané starší písně Helene 2. Rozšířená CD verze z roku 1997 obsahuje navíc pět bonusů.


Velkou část následujícího roku tráví Twelfth Night v Revolution studiu (Cheadle Hulme, Chesire) nahráváním Fact And Fiction. Protože v tomto období Rick Battersby vyvíjí sólové aktivity, jeho klávesové party ve studiu zdvojuje Clive, část podzimních koncertů odehrají hoši coby kvarteto. Během léta 1982 se zničehonic objeví nabídka na televizní vystoupení v nové show Davida Essexe. Twelfth Night předvedou East Of Eden, záznam je vysílán na BBC 26. června 1982. Dvě skladby, jež se nevešly na připravované album, beatlesovská Eleanor Rigby a East Of Eden, byly vydány v říjnu 1982 na SP (REV 009). Fact And Fiction (TN006) s přebalem Geoffa Manna vychází v prosinci. Rick se záhy vrací do sestavy, a v lednu 1983 začíná turné na podporu prodeje Fact And Fiction. Kapela poprvé vystupuje v Marquee v roli headlinerů, distribuci LP si bere na starost Bullet & Pinnacle Records, v srpnu je v plánu další Reading, CBS se chystá nabídnout smlouvu, skupina v červenci natáčí v jejich studiích 4 dema (The Ceiling Speaks a Deep In The Heartland jsou na Collectors Item.), recenze LP příznivé, diváků v kotli pod pódiem fůra. V heavymetalovém Kerrang!u vychází recenze Malcolma Domea, obsáhlý rozhovor poskytuje kapela pro magazín Sound. Vše bylo na dosah…


5. listopadu 1983 však překvapivě odchází, bezprostředně po dvou vyprodaných koncertech v Marquee, zaznamenaných na Live And Let Live LP (Music for Nations, MFN18), Geoff Mann! Brzy jej nahrazuje Andy Sears (ex Canis Major) a narychlo s Twelfth Night absolvuje promo turné. Mezi jinými se hrálo i v Hammersmith Odeonu a Marquee, kde byl v březnu 1984 pořízen filmový záznam, sice neodvysílaný v britské TV v rámci série Live From London, jak bylo plánováno, ale vydaný později na videu pod názvem Creep Show. Ihned po turné kapela podepsala manažerskou a vydavatelskou dohodu s Hit & Run Music. Tím se Twelfth Night ocitli mimo jiné ve společnosti Genesis a Petera Gabriela.
První polovinu roku 1984 strávili Twelfth Night pilným koncertováním, přípravou nového materiálu, i vymetáním divokých večírků. V březnu se Live And Let Live, ještě s Mannem, dostává v albovém žebříčku Sounds na desáté místo. V červenci s úspěchem vystoupili před 1500 návštěvníky v londýnském divadle Dominion. V srpnu pak odjeli nejdříve do Readingu a poté Liverpoolu nahrávat Art And Illusion. Album produkoval Gil Norton (Echo & The Bunnymen). Zanedlouho po vydání v říjnu dosáhlo minialbum #83 v celonárodním žebříčku. Následné turné zahrnovalo i jediné vystoupení Twelfth Night mimo území Velké Británie – v německém Marburgu. Celý koncert vysílala místní rozhlasová stanice Hessischen Rundfunk.

Rok 1985 začal několika narozeninovými koncerty v Marquee pro pozvané fanoušky, kdy skupina vystupovala pod pseudonymem Jan Six and The Cryptk Clues. Poté se věnovala především psaní, část nového materiálu byla představena v rámci květnového Corner Of The World Tour. Poté, co napoprvé nevyšla jednání s Charisma Records, Twelfth Night vystupují na charitativní akci Wycombe Live Aid, a třikrát po sobě vyprodávají Marquee!

Jakmile byly definitivně vybrány písně pro další album, jsou s producentem Johnem Walters v září zahájeny přípravné práce. Nahrávání alba začíná v Jacobs studiu ve Farnhamu, hrabství Surrey. Po letech čekání, Twelfth Night podepisují 12.12.1985 dlouhodobou celosvětovou nahrávací smlouvu s major labelem Virgin! Počátkem šestaosmdesátého se nahrávání stěhuje do Swanyard and Rooster studií v Londýně, mix proběhl ve Wessexu.


V dubnu 1986 předvádí TN nové LP zástupcům Virgin a pozvaným fanouškům na speciální akci v Marquee. V květnu následuje další speciální koncert, tentokrát v londýnském Country klubu. Filmuje a nahrává jej BBC pro pořad Whistle Test. Obrazový záznam byl odvysílán, rozhlasový nikoliv. V červnu vydává Virgin SP Shame / Blue Powder Monkey, v červenci pak LP Twelfth Night (někdy označované jako Virgin Album) (CASG 1174), následované druhým singlem Take A Look /  Blondon Fair.

Přes příznivý ohlas u kritiků jsou prodeje alba zklamáním, i když se stává č. 1 v místním žebříčku v Readingu. Twelfth Night vyjíždějí na turné, a před koncem roku opět hraje v Hammersmith Odeon.
Obchodní neúspěch vede k vypovězení smlouvy s Virgin a odchodu Clivea. Ani nahrazení Andyho Searse Martynem Watsonem z Pookah Makes Three, či několik nových skladeb a live nahrávek, nepřinese zvrat, v létě 1987 již Twelfth Night oficiálně neexistují.
 
Epizodní setkání nej sestavy (Andy, Brian, Clive, Geoff a Rick) v květnu 1988, pro doplnění kompilace Collector’s Item (1991) přineslo pouze znovunahrání The Collector a Love Song.


Počátkem devadesátých let vychází první CD reedice Live At The Target a Fact And Fiction. Geoff Mann dává v roce 1992 s Clivem Nolanem dohromady projekt Casino, s nímž vydává stejnojmenné album, na kterém hostuje i Brian Devoil.
5. února 1993 ale Geoff Mann umírá. Na jeho počest vychází album Mannerism, A Tribute To Geoff Mann s podtitulem A Celebration Of The Music Of Geoff Mann, kde jeho písně hrají soubory Eh!, Pallas, IQ, Galahad, Flap, Pendragon, Jadis a samozřejmě i Twelfth Night s Andym Searsem u mikrofonu.
Na přelomu milénia vycházejí další CD reedice u firem Cyclops a MSI.
V roce 2004 zazpívá na španělském Tiana Prog-rock festivalu Andy Sears několik písní Twelfth Night. Na podzim 2007 dochází k prvnímu reunionu Twelfth Night v sestavě: Andy Sears, Clive Mitten, Andy Revell, Brian Devoil a Mark Spencer. Obnovená kapela od té doby průběžně koncertuje, účastní se především různých progfestivalů. V listopadu 2010 vychází na CD/DVD živák MMX, první „nový“ materiál od roku 1986.

6.1.2012 vychází dvoudisková reedice Live At The Target, u které celý druhý disk obsahuje doposud nevydané koncertní a zkouškové záznamy.
Počátkem roku 2012 vystupují TN (pod pseudonymem Jan 14 & The Cryptic Clues) ve složení: Dean Baker (klávesy), Brian Devoil (bicí), Clive Mitten (kytara, basa, klávesy, zpěv), Andy Revell (sólová kytara) a Mark Spencer (zpěv, kytara, basa, klávesy).


Poslední zprávy z tábora Twelfth Night hovoří o přípravách na červnový NEARfest v americké Pensylvánii. Aktuální sestava je: Brian Devoil, Dean Baker, Andy Sears, Andy Faulkner a Roy Keyworth. Baskytaristu Andyho Faulknera přivedl do sestavy ze svého doprovodného bandu Andy Sears. Dean Baker a Roy Keyworth jsou již po nějakou dobu stálými náhradníky v sestavě TN pro případy, kdy nemůže být na pódiu Clive Mitten.

Jaromír Merhaut pro Rock+ 2012
 
Sestavy:
Andy Revell – kytara (A, B, C, D, E, F, G, I, J, K, M)
Brian Devoil – bicí (A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N)
Clive Mitten – baskytara, klávesy (B, C, D, E, F, G, I, K, L, M)
Geoff Mann – zpěv (C, F, G)
Rick Battersby – klávesy (C, D, E, F, I, J)
Electra McLeod – zpěv (D)
Andy Sears – zpěv (I, K, L, N)
Watson – zpěv (J)
Mark Spencer – klávesy, zpěv (K, L, M)
Dean Baker – klávesy (L, M, N)
Roy Keyworth – klávesy (L, N)
Andy Faulkner – baskytara (N)
 
A (únor 1978 – září 1978, pouze živá vystoupení, jako duo Andy Revell Band)
B (září 1978 – srpen 1979, Skan, jako Andy Revell Band)
C (srpen 1979 – léto 1980, The First Tape Album)
D (léto 1980 – listopad 1980, Early Material, 3 skladby z Voices In The Night, jedna z Live At The Target – 2002 reedice)
E (listopad 1980 – srpen 1981, A Midsummer’s Night Dream, Live At The Target, Entropy)
F (srpen 1981 – listopad 1981, Smiling At Grief)
G (listopad 1981 – listopad 1982, Smiling At Grief, Fact And Fiction)
H (listopad 1982 – listopad 1983, Flashbacks, Live And Let Live, dvě skladby Collector’s Item, 5 skladeb Voices In The Night)
I (prosinec 1983 – prosinec 1986, Live From London, Art And Illusion, Corner Of The World, Twelfth Night XII, 6 skladeb Voices In The Night)
J (leden 1987 – říjen 1987, 5 skladeb Voices In The Night)
F (květen 1988, dvě skladby na Collector’s Item)
I (březen 1994, jedna skladba na Mannerism a Voices In The Night)
K (září 2007 – leden 2010, live)
L (leden 2010 – prosinec 2010, live, MMX)
M (leden 2012, live jako Jan 14 And The Cryptic Clues)
N (červen 2012, live)
 
                                        Geoff Mann

Diskografie (albová):

Tape (MC):
Skan (3/1979) B
The First Tape Album (1/1980) C
Early Material (10/1980) D
Smiling At Grief (1/1982) F, G (CD reedice: 1997, MSI CDMS1177)
 
LP
Studio:
Fact And Fiction (12/1982) G (CD reedice: 1991 UGU 00691, 2002 Cyclops CYCL-113)
Art And Illusion (10/1984) I (CD reedice: 2003 Cyclops CYCL-132)
Twelfth Night XII (7/1986) I (CD reedice: 2005 Virgin 0946 3 31444 2 2)
 
Live:
Live At The Target (2/1981) E (CD reedice: 1989 UGU 0189, 2004 Cyclops CYCL-140)
Live And Let Live (1/1984) H (CD reedice: 1993 SI Music, 1996 Cyclops CYCL-050)
MMX (11/2010) L
 
Archivní záznamy:
Smiling At Grief ... Live (1/1982) live záznam z roku 1981 E, F
A Midsummer’s Night Dream (2005) live záznam z roku 1980 C
Corner of the World Tour (2005) live záznam z roku 1985 I
Live From London (2005) live záznam z roku 1984 I
Entropy (2006) live záznam z roku 1981 D
Flashbacks (2006) live záznam z roku 1983 H
Night Vision (2006) live záznam z roku 1984
Voices In The Night (2007) D, G, H, I
 
Kompilace:
Collector’s Item (1991) F, G, H, I (CD reedice: 2001 Cyclops CYCL-102)
Mannerism, A Tribute To Geoff Mann (1994 SI Music SIMply 50) I (plus různí umělci)
 
SP:
The First 7" Album (12/1980)
East of Eden / Eleanor Rigby (10/1982)
Shame / Shame (full mix) 7" a 12" singl (6/1986)
Take A Look (part 4) / Blondon Fair  (8/1986) ve dvou verzích 7/12“
 
Video:
Creep Show (1984) I (DVD reedice: 2005 Iguana Project/Voiceprint IPDVD011)
 
Internet:
www.twelfthnight.info – oficiální stránky s velmi detailními a aktuálními informacemi

P.S. 2020
Twelfth Night na Tidalu: https://listen.tidal.com/artist/3626317
Všechna alba jsou k poslechu v posledních, skupinou osobně autorizovaných, rozšířených verzích z let 2012-2018.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

PAVLOV’S DOG