MULTI-STORY


Multi-Story byla neznámá anglická neo-prog skupina, pohybující se po boku souborů jako Pallas, Pendragon, It Bites, Marillion. Výrazný smysl pro chytlavou melodiku doprovázelo okaté přejímání stylu a soundu různých vzorů.
 
Skupinu založil v roce 1981 zpěvák a kytarista Paul Ford a klávesák Rob Wilsher. Oba se znali z barovky Dolphin. První sestavu spolu s nimi tvořili basák Andy Fricker, saxofonista Keith Millard a bubeník Steve Byrne. Ještě před nahráváním prvního alba odchází Millard a Fricker, sestavu doplňují sólový kytarista Andy Carney a Roger Nasey.
V roce 1984 skupina pořizuje v místním studiu BBC pro rozhlasovou Radio One Rock Show Tommyho Vanceho skladby. Počátkem května kapela nahrávala i v Loco studiu. Come Alive, Ahead Of Your Time, Breaking Ground, I, Marcus!, Tutenkamun, Star Traveller, Willow And The Sun byly souhrnně vydány na demo kazetě pod názvem Chimes.

Následně Multi-Story podepisují kontrakt s novým labelem FM, orientovaným na melodickou hard&heavy scénu a pomprock. Produkce prvního alba se ujímá Liam Sternberg, který spolupracoval například s Ratt, zvukařem byl Ted Sharp. Práce v Rockfield studiu zabraly únor a březen 1985.


Na LP East/West Multi-Story zručně naklonovali Marillion, Pendragon i Jona s Vangelisem. Hned na úvod zazní v titulní East/West Marillion s lkavým Fishem, o kousek dál vykouzlí sen podmanivá andersonovsko-vangelisovská Traveller. Ostatní skladby se pohybují poblíž, zní spousta kláves, mellotrony vyrábí chóry, převládá lahodná plynulá melodika, lehká melancholie, žádné složitosti, předváděčky, brejky. Multi-Story byli nepochybně zruční muzikanti, s původností nápadů to bylo horší. Debut doporučuji spíše rockovým pohodářům…
 
Po vydání alba Multi-Story vyrazili spolu s Magnum na jejich anglické On A Storyteller’s Night Tour. Skupině se podařilo odehrát samostatný koncert v Marquee a hostovat v televizním pořadu Rock Steady se samostatným dvacetiminutovým medailonem. 
Na konci roku 1986 se skupina vydává podruhé do studia. Poté, co Paul Ford odešel pro neshody nad změnou stylu na sólovou dráhu, je rozpracovaná deska dokončena s novým zpěvákem Grantleyem Nicholasem (ex Silent Partner, dnes frontman populárních Feeder) a bicmenem Garym Daviesem. O produkci se postaral Kit Wolvena (mj. Magnum).


LP Through Your Eyes, vydané v roce 1987, je stylem i soundem jinde než debut. Namísto melancholického oparu střednětonážní pomprock s výraznými vokály a čitelnými kytarovými sóly. Mimo pár povědomých fragmentů (například v titulní pendragonovské skladbě, nebo závěrečné Turn Me Onto), zůstala jako spojnice jen výrazná melodika. Škoda, že jsem Through Your Eyes neslyšel v době, kdy jsem ujížděl na Prophet a Fortune. Mohlo zdobit můj pomp regál. Nikdy nevyšlo na CD, je prý ale k dispozici per iTunes.
Nicméně, LP bez podpory firmy komerčně propadlo a kontrakt s FM byl zrušen. Multi-Story ještě vystoupili po boku Pallas na malém britském turné a festivalu v Holandsku a končí. Posledním hřebíkem do rakve byl odchod Nicholase.
 
Malá odbočka. Grant Nicholas pracoval po ukončení školní docházky (je ročník 1967) jako prodejce jízdních kol v Jižním Walesu, mimoto hrál v několika skupinách, například Rain Dancer (jejichž zvuk připomínal The Waterboys) a v Temper Temper. Ve Walesu potkal budoucího bubeníka Feeder, Jona Lea. Jon se společně s Grantem přestěhoval do Londýna a pracoval tam jako zvukový technik. Společně založili skupinu Hum, z níž se časem stali dnešní Feeder. To už je ale jiná historie.
Druhý bubeník Gary Davies hrál po rozpadu Multi-Story u celkem známých Jaguar, první – Steve Byrne – prohání dnes blány u bluesových Tin Pan Alley. Andy Carney na čas hudbu opustil, po návratu spolupracuje s Rickem Parfittem Jr. Osudy ostatním muzikantů jsou různorodé, část se jich pohybuje v oblasti produkce a filmové tvorby. V nedávné době došlo k pokusu o reunion Multi-Story původní trojicí Ford-Wilsher-Fricker! Prý se pracuje na novém materiálu. To jsou ale net-zprávy staré několik let, a stále nic…

Jaromír Merhaut pro Rock+ 2012

P.S. 2020
Obě alba jsou verzi Revolver Music Limited (2009)

Sestavy:
Paul Ford – zpěv, kytara (–, A)
Rob Wilsher – klávesy (–, A, B)
Andy Fricker – baskytara (–)
Keith Millard – saxofon (–)
Steve Byrne – bicí (–, A)
Andy Carney – kytara (A, B)
Roger Nasey – baskytara (A, B)
Grantleye Nicholas – zpěv (B)
Gary Davies – bicí (B)
 
Diskografie:
MC:
Chimes (MC, MS003) 1984 (A)
East/West (MC, FM, WKFM MC 32) 1985 (A)
 
LP:
East/West (LP, FM, WKFM LP 32) 1985 (A)
Through Your Eyes (LP, FM, WKFM LP 98) 1987 (B)
 
SP:
Carrie/Come Alive (SP, FM, VHF 9) 1985 (A)
Cutting Close/Star Traveller (SP, Loco, LOCO 1010) 1987 (B)
 
Reedice:
East/West (CD, USA, Kinetic Discs, KDCD 1002) 1992
 
Internet:
http://www.myspace.com/multistoryprog
http://freespace.virgin.net/multistory.uk/ms.htm
 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

PAVLOV’S DOG