GHOST


Ghost (původně Holy Ghost) založila koncem šedesátých let v Birminghamu pestrá sestava muzikantů, jejichž předkové tvořili neobvyklý národnostní anglicko-italsko-irský mix. Zpěvák a kytarista Paul Eastment dříve hrál ve Velvett Fogg, bubeník  Charlie Grima ve Wellington Kitch Jump Band.

Zprvu hráli tvrdší odnož bluesrocku, pak se však setkali se zpěvačkou Shirley Kentovou, která měla za sebou nahrávku na charitativním EP: The Master Singers And Shirley Kent Sing For Charec 67 (Keele University 103, 1966). Svůj styl rozšířili o prvky folkrocku a westcoastu.

Své jediné album nahráli Ghost koncem roku 1969 a ještě před jeho vydáním vypustili do světa první singl. 
Album When You're Dead - One Second je slyšitelně pod vlivem hudby západního pobřeží. Vyšlo v lednu 1970, v žebříčcích neuspělo. 

Malá „recenzní“ vsuvka.
Hned prvním zavlněním starých elektrofonických varhan na mě dýchne polovina šedesátek. Takhle postaru zvučit kapelu znamenalo v 70’ jediné – tvůrčí záměr, dosažení zamýšlené nálady, nostalgii.
Do tohoto retro sixties konceptu zapadá i vše ostatní. Zpěvaví, hraví, folkoví, květinoví, blueseoví i rockoví Ghost v každém okamžiku znějí jako ozvěna tehdy nedávné a přitom už tak vzdálené doby. 

Kontrast mezi folkově zbarvenými písněmi, zpívanými Shirley Kentovou - Hearts And Flowers a Time Is My Enemy – evokujícími květinovou Sandy Dennyovou z Fairport Convention, a převládajícími bluesrockovými kusy, jimiž přispěli ostatní členové kapely, je sice rozpoznatelný, ale dnes mi jej zcela překrývá onen všudypřítomný kaleidoskop druhé poloviny 60’. 

Všechny písničky jsou melodicky chytlavé, ale nelepkavé, parádní je kupříkladu silácky mohutná, a přitom zpěvná Too Late To Cry, nebo sixties balada s archaickými klávesami For One Second ... a vůbec, skvělé jsou všechny!
Už tehdy, v roce 1970, to muselo být skvělé retro, natožpak dnes.
Jeden z mých nejmilejších znovuobjevů...

Ghost se do studia vrátili na jaře 1970 a nahráli skladbu I've Got To Get To Know You (ta je jako bonus na CD verzi od italské firmy Mellotron Records z roku 1999). Druhou stranu singlu obsadila již zmíněná For One Second
Přetrvávající prodejní neúspěchy však záhy začaly skupinu rozkládat a Ghost téhož roku končí. 
Shirley Kentová se následně věnovala sólové kariéře, v roce 1975 například vydala pod pseudonymem Virginia Tree album Fresh Out, které bylo - jak se dalo čekat - folkové a na němž se částečně podíleli i dva členové Ghost - Paul Eastment a Terry Guy. 

Po odchodu Kentové to zbývající členové krátkodobě zkusili jako Resurrection. Charlie Grima se později stal členem Wizzard Roye Wooda. Danny Mac Guire koncem roku 1998 zemřel.

Jaromír Merhaut Rock+ 2011 (verze Spark 1/2008)


Sestavy:
Paul Eastment – kytara, zpěv (A, B) 
Charlie Grima – bicí (A, B) 
Terry Guy – klávesy (A, B) 
Daniel MacGuire – baskytara (A, B)
Shirley Kent – zpěv, akustická kytara (B) 

Diskografie
LP

1. When You're Dead - One Second (LP Gemini GME 1004, 1970) (B)
Reedice: (CD Revolver BFTP 005CD, 1991) a (Mellotron MRCD 1005/2, 1999, bonus I've Got To Get To Know You)

SP
1. When You're Dead / Indian Maid (Gemini GMS 007, 1969)
2. I've Got To Get To Know You / For One Second (Gemini GMS 014, 1970)

P.S. 2020
Na Tidalu je jen skladba Indian Maid: na výběrovce zapomenutých kapel: Obscure Rock and Pop from British Isles, 1970-1974
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

PAVLOV’S DOG