BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

PŘEMÝŠLIVÍ DĚLNÍCI HARDROCKU



BLACK SABBATH
Sabotage (Super Deluxe)


BMG               43:39/70:03/29:51/7:26
Hard Rock       Velká Británie
 
Šesté album BLACK SABBATH z července 1975 plynule navazuje na studiově propracovanou „Sabbath Bloody Sabbath“. „Sabotage“ sice nemá jeho kompoziční sílu ani novátorský pel, je však skvělým queenovským dnem po noci.
Úvodní hřmoťárny, „Holy In The Sky“ a „Symptom Of The Universe“ patří do sabatí klenotnice. Desetiminutovou „Megalomania“ zdobí především přiškrabávaný Iommiho riff i kosmická mezihra. Pokus o komplikovanější „prog“ strukturu zůstal tak trochu napůl cesty, kapela přitom ve skladbě obětovala několik slibných motivů i aranžérských nápadů, chybí jen pověstná třešinka na dortu. I tak ale klobouk dolů před birminghamskou dělnickou třídou!
Druhou stranu alba otevírá grandiózní „Thrill Of It All“, evokující úvodním motivem „Pátou“, ano, onu „Pátou“, někteří sluchaři pak registrují, že jde o přesmyčku riffu „Holy In The Sky“. „Supertzar“ nás za doprovodu chórů překvapivě zavede někam poblíž „Eldorada“ ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA, jednoho z mých nejoblíbenějších alb, pročež nemůžu na toto vybočení dštít síru jako mnozí fundamentalisté. Trochu nenápadná, do patřičného tvaru nevykovaná „Am I Going Insane (Radio)“ měla být rozhlasovým vyslancem nového alba, což se moc nevyvedlo. Jak břitva ostrá „The Writ“ naštěstí spravila náladu i těm nejzarputilejším fanouškům.
Letošní Super Deluxe Edition box, postavený na nově, avšak s citem pro věc, remasterované verzi, vychází ve dvou provedeních: pro milovníky vinylu jako čtyřalbum plus replika japonského singlu i dobového koncertního programu, navrch s knihou v tvrdé vazbě. CD mani dostanou rozměrově (book) uzpůsobenou krabici se 4 CD a stejným doprovodným materiálem, jemuž též vévodí šedesátistránková kniha s mnoha fotografiemi, přetisky dobových novinových textů, raritních přebalů, reklam, seznamů souvisejících koncertních štací.
Záznam (3LP/2CD) kompletního vystoupení ze souvisejícího severoamerického turné je ostatně hlavní hudební přidanou hodnotou kompletu. Ukazuje BLACK SABBATH ve vynikající formě, kdy bez sebemenšího zaváhání vytvářejí přímo na pódiu svou velkolepou mordorskou hradbu a hrnbu. Velice slušná zvuková kvalita zachycuje bez rušivých elementů typickou velikost i temnotu soundu kapely.
Nebýt hnusného přebalu – jemuž nechtěně vévodí Ward v červených punčocháčích své ženy, jímž se snad nikdo z mé generace při poslechu nekochal, to prostě nešlo – mohla by nová edice zdobit čelo jakékoliv znalecké hardrockové sbírky.
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2021

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

PAVLOV’S DOG