RICK WAKEMAN: The Red Planet (2020)


Rick Wakeman nás před bezmála půlstoletím přenesl do historie anglického království, světa artušovských legend i verneovské fantazie. Proč nepřijmout jeho pozvání na kosmický výlet. „The Red Planet“ nás v osmi instrumentálkách provede geografií Marsu, od severních plání až po jižní pól, pokocháme se sopkami Ascraeus Mons, Tharsis Tholus , Arsia Mons, Pavonis Mons, navštívíme nejvyšší známou horu sluneční soustavy,  Olympus Mons, i kaňon Valles Marineris.
Velitel korábu si pro nás přichystal bohaté doprovodné menu. Kopiloty mu byli osvědčení spoluhráči z THE ENGLISH ROCK ENSEMBLE: kytarista Dave Colquhoun, barman Lee Pomeroy a bubeník Ash Soan. Album se otevírá za zvuku slavnostních fanfár s doprovodem nebeského chóru. Wakeman nás nechce zatěžovat krkolomnými výstupy, pomocí silných melodií nás vede svou hudební krajinou takříkajíc za ručičku. A přitom vůbec nenudí, přichystal si přehršel aranžérských kombinací, nových i odkazujících na jeho dávná díla. Vedle trademarkových klavírních meziher i bublavých moogů uslyšíme lordovsky zdrsnělé varhany i jarreovské plástve, rockový nášup i jazzrockové vyhrávky, košaté kompozice i relax, pompu i pokoru. Vše zakončí bolerovský parade marš. Pastva pro uši i mysl.

Úžasný návrat, v jaký jsem už vůbec nedoufal. Dlouhá léta zakletý kouzelník se opět proměnil v Gandalfa bílého, pána všech kláves.
 
Jaromír Merhaut pro Spark 2020




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

CUBY & BLIZZARDS

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA