Biff Byford: School of Hard Knocks (2020)


KRVAVÝ I PROPEČENÝ BIFF(TEK)

Anglie je navenek kompaktním celkem, historicky se skládá z několika svébytných oblastí. Severoanglické hrabství Yorkshire, s bílou růží ve znaku, je rodnou hroudou Biffa Byforda, leadera SAXON. Do své hudby vtělil bojového ducha předků i osobní havířskou zkušenost: „Zpívám o své minulosti a samozřejmě o věcech, které se mi líbí, ale hlavně jsem chtěl, aby album odráželo mou osobnost a můj život. Písně jsou rozmanitější než u SAXON a nezaměřují se jen na heavy metal. Jsem člověk, který stejně rád poslouchá METALLICU jako Judy Garlandovou, protože, pokud je muzika skvělá a baví mě, tak co víc potřebuji?“
Otevírák „Vítejte v šou“ rozproudí krev, riffem úderná refrénem svádivě zapamatovatelná autobiografická titulka „School of Hard Knocks“ je oslavou NWOBHM a jeho hardrockových kořenů. Recitovaný „Inkvizitor“ s doprovodem akustických kytar, spolu s poeovskou „Jámou a kyvadlem“, prozrazuje Biffovu zálibu v potemnělých historických/historizujících příbězích. „World Collide“ pro změnu zúročuje mladou krev v sestavě svého doprovodného bandu: kytaristy Fredrika Åkessona (OPETH), bubeníka Christiana Lundqvista a basáka Guse Macricostase.
Tradiční anglickou lidovou „Scarborough Fair“ si Byford střihnul v duchu známého provedení Simona a Garfunkela. Jen je po svém dochutil špetkou kovových pilin. To „Pedal To The Metal“ a „Hearts Of Steel“ jsou monolitickými ingoty jak od severských yorkshirských ocelářů.

Velkou radost mi Biff připravil také svou věrně líbeznou verzí „Thow Down The Sword“ z argusovského období stále aktivních WISHBONE ASH. Kytarové dvouspřeží navrstvil Fredrik dokonale. Bezva fošna mého o něco staršího „bráchy“.

Jaromír Merhaut pro Spark




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

CUBY & BLIZZARDS

Saxon: Into The Labyrinth (2009)

ČESKÁ STOPA LED ZEPPELIN [1969-1970]

QUEEN 1974: DUHOVÉ KRÁLOVSTVÍ HARDROCKU

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

DÉMON A ČARODĚJ KEN HENSLEY (+ INTERVIEW 2002, 2007)

1969 09: ABBEY ROAD – POKLAD NA KONCI MAGICKÉ CESTY

Ladwig: Here We Stand (2009)

BLACK SABBATH: Sabotage (Super Deluxe)

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA