IRISH COFFEE

Pozapomenutá belgická hardrocková skupina z počátku sedmdesátých let. Soundem tamější Blue Effect, dalo by se říci.

V roce 1970 prožíval William Souffreau (* 1946) vrchol popularity, byl zvolen nejlepším belgickým beatovým zpěvákem. Měl za sebou svižnou dekádu rockového pionýra. Začal samozřejmě rock’n’rollem (The Blue Jets), navázal beatlesovským soundem (The Mings, The Four Rockets), líznul si psychedelie (Dementia Praecox).
Původní název jeho nového souboru byl The VooDoo (některé zdroje uvádějí The Voodoos, The Voodoo). Výraz a nasazení mládenci zprvu pilovali ve svém oblíbeném klubu El Gringo, poblíž Aalstu, na převzatých věcech od Deep Purple, Led Zeppelin, The Kinks, The Who…

V té době zaujali na vystoupení před fotbalovým zápasem producenta Louise de Vriese (The Pebbles, Middle Of The Road). Ten nasměroval skupinu k vlastní tvorbě i novému jménu, vyvezl je na MIDEM do Cannes, kde navázal kontakty s americkými producenty. Ještě předtím nahrál s kapelou singl s odpichovou „párplovkou“ Masterpiece na A straně, představenou na tiskovce 8. ledna 1971. Byl z ní menší hit v domovině a okolí, dokonce i ve Španělsku, vyšel ve Francii i USA. Ještě před vydáním odchází z The Voodoo/Irish Coffee kytarista a zpěvák Dirk Dierickx. Zůstal po něm doprovodný zpěv na Masterpiece. William přešel z basy na kytary, čtyř strun se ujal Willy De Bisschop. Zrodili se Irish Coffee.
Natěšená skupina po návratu z MIDEM během pár týdnů zkompletovala a nahrála v Reward studiu materiál pro celé bezejmenné album. Přebal navrhla Paula, přítelkyně Louise, kapela jej poprvé viděla až v červenci 1971 v obchodech. Taková to byla doba. Z amerického vydání LP bohužel sešlo. Co je platné, že dnes se originál Irish Coffee draži i za 1000 Euro!


Hlavní ozdobou hardrocku Irish Coffee byl bezesporu Williamův kovový třepoták. Roger Chapman by chvílemi záviděl. Když se jeho mocný hlas sešel s dobrou skladbou, jde mráz po zádech, viz vypjatá blues-hardrocková balada The Beginning Or The End s fuzzy parádou Jeana Van Der Schuerena, Opačný pól výrazu Irish Coffee představuje šedesátkově nahalená průzvučná When Winter Comes.

Irish Coffee si získali postupně menší renomé i za hranicemi, i když v daleko menší míře než sousedské holandské kapely, například Golden Earring nebo Focus. Oběma ostatně, vedle například Uriah Heep, Colosseum, Yes, Chrise Farlowa, Chicken Shack atd, Irish Coffee předskakovali na turné. Účinkovali i ve francouzské a belgické TV.

Během let došlo k pár změnám v sestavě. Hugo Verhoye se cítil unavený neustálým koncertováním (až dvacet štací měsíčně!), načas odchází z podobných důvodů varhaník Paul Lambert (nestíhal své civilní zaměstnání), kapela působí několik měsíců jako kvartet. Po jeho návratu na jaře třiasedmdesátého ale s rockovou kytarou končí Jean Van Der Schueren, chce se věnovat studiu klasické kytarové hry. V červenci 1973 jej nahrazuje Luc De Clus (ex John Larry Orchestra, The Dender Birds, The Sten, Wim De Craene band). V druhé polovině roku rekonstruovaná kapela začíná s inovací repertoáru i svého stylu. Zemitý hardrock ustupuje trochu do pozadí, na pořadu dne jsou u spousty progresivních rockerů pokusy s jazzrockem. V červnu 1974 vychází nový singl Witchy Lady/I’m Hers.
Irish Coffee – v redukované sestavě Raf, Paul, Willy a Luc – také doprovázejí zpěváka Wima De Craena. V listopadu 1974 skupinu postihla obrovská tragédie. Při dopravní nehodě, zaviněné protijedoucím opilým řidičem, je těžce zraněn nový bubeník Raf Lenssens, klávesák Paul Lambert na následky zranění umírá, s ním i Irish Coffee.

Kapela to ještě zkouší pod novým názvem Joystick, s klávesákem Lucem Coppensem, to je však jen labutí píseň.
Velká poptávka po původním albu Irish Coffee vedla nejenom pirátským vydáním, ale v roce 1992 i první omezené CD reedici (1500 kusů, přepis z LP) pod značkou Voodoo Records. Při té příležitosti se 9. července 1993 sešla v klubu Netwerk (Aalst) k jednorázovému setkání sestava: William, Hugo, Luc, doplněná o baskytaristu Geerta Maesschalka a varhaníka Chrise Taerwea. Po pár klubových vystoupeních ale i tato epizoda skončila.

V roce 2002 se Irish Coffe objevují na velkém Aalst Rockt festivalu, na plakátech byli hned za Golden Earring. Čas od času si pánové udělají radost, někdy se dokonce přidá i Jean Van Der Schueren.

Z členů Irish Coffee nejvíc hýří muzikantkou aktivitou William Souffreau, stačí se podívat na jeho webovky. V roce 2004 sestavuje nové Irish Coffee, nahrává promo Brand New Day. V listopadu 2004 dokonce vychází nové – opět bezejmenné – album, krátce poté vystupují Irish Coffee na Rock Palastu (CD i DVD). Čas od času Williamova kapela vystupuje po klubech, aktuality a detaily jsou na jeho osobní www stránce. On sám vydává i desky, za skvělou je považována zejména Time z roku 2005.

Jaromír Merhaut pro Rock+ 2011
 
Sestavy (na LP/SP/CD):
William Souffreau – zpěv, kytara (A, B, C, D)
Jean Van Der Schueren – kytara (A)
Willy De Bisschop – baskytara (A, B, C)
Paul Lambert – varhany (A, B, C)
Hugo Verhoye – bicí (A, D)
Luc De Clus – kytara (C,D)
Raf Lenssens – bicí (B, C)
Stanny Van Heer – klávesy (D)
Hugo Verhoye – bicí (D)

Diskografie:
LP/CD:
1. Irish Coffee (1971) (LP, Triangle BE 920321) (A)
2. Irish Coffee (2004) (CD, Fuzzy 541149904702) (D)
3. Live Rockpalast 2005 (2008) (Second Battle LP-CD verze SBLP-CD 069 / DVD verze Thors Hammer THDVD01)
 
Reedice (1):
CD (Voodoo S.T.001, 1992)
CD/2LP (Akarma, AK225, 2002, neautorizované vydání, v replice LP, bez bonusů)
CD (Thors Hammer, THCD 003, 2007, 7 bonusů)
 
SP:
1. Masterpiece / The Show (Pirate Records, PI71004, 1970? / Triangle a Barclay Records 1971) (pre A)
2. Carry On / Child (Triangle BE 61574, září 1971) (A)
3. Down Down Down / I’m Alive (Triangle BE 61766, 1971) (B)
4. Witchy Lady / I’m Hers (Barclay BE 620044, 1974) (C)
5. Brand New Day (Promokopie, 2004) (D)
Poznámka: většina singlů má své mutace (Francie, Německo, 1. SP i USA)
Irish Coffee jsou i na celé řadě kompilací.
 
WWW
www.belgianmetalhistory.be/html/bands/irish/irish.html
Detailní biografie, diskografie, reprinty desítek článků z tisku a dokumentů, fota z koncertů 2K+…
 
http://users.skynet.be/blinkit/index.htm
Oficiální stránky skupiny, historie, diskografie
 
www.irishcoffee-band.be/
V rekonstrukci
 
demofarm.net/2011/03/01/parels-irishcoffee/
Článek o Irish Coffee z března 2011, ukázky skladeb
 
sites.google.com/site/williamsouffreauofficial/
Oficiální stránky Williama Souffreaua,
 
 
P.S. 2020
Debutové album je k poslechu ve dvou verzích: Akarma a Universal (7 bonusů). K dispozici jsou i dvě ze tří nových alb: When The Owl Cries a Heaven

Nová alba:
4. Revisited (2013)
5. When The Owl Cries (215)
6. Heaven (2020)
Detaily na profilu Irish Coffee na Discogs

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

PAVLOV’S DOG