NIGHT SUN


Dávno zapomenutá kapela z Manheimu, po níž zůstalo jediné výtečné album a pár řádků v zaprášených německých encyklopediích. Parádní klávesový hardrock, zhruba ve stylu Deep Purple, občas i Colossea, může i dnes oslovit nejenom archeology, ale všechny, kteří mají rádi první polovinu 70’s. Je zajímavé, že Night Sun se obešli bez některých krautrockových obezliček, zejména „nestoudného nesouzvuku“ (shameless cacophony) a orgastické psycho-schízy. Jejich hra má parametry kterékoliv vyzrálé anglické prvoligové kapely.
 
Není divu, vždyť původně osmičlenná skupina vznikla počátkem 70. let přejmenováním jazzbandu Take Five, působícího již v šedesátých létech. Prvotní název byl Night Sun Mournin’. V sestavě byl jediný člen, který se později účastnil nahrávání LP: multiinstrumentalista Knut Rössler.
Uvnitř tak velkého ansáblu se záhy projevily různé představy o žánrovém směřování. Night Sun Mournin’ se rozdělili v červenci 1970. Část muzikantů založila Kin Ping Meh. Druhá polovina si ponechala (zkrácený) název Night Sun, a po doplnění o nové spoluhráče začala fungovat jako sexteto. Po několika obměnách se koncem roku ustálila sestava: Joachim Romeis (trubka, housle), Edmund Seiboth (trubka), Freddie Münster (saxofon, zpěv), Knut Rössler (saxofony, flétna, trombon, klávesy), Walter „Jimi“ Kirchgessner (kytara), Ernst Vöster (baskytara) a Uli Staudt (bicí).
Stylově se Night Sun v té době zaměřili na masivní dechařský sound typu Chicago / Blood, Sweat & Tears. Předskakovali mimo jiné Guru Guru a Uriah Heep. Na jaře roku 1971 opouští band Edmund a Ernst, přichází baskytarista a zpěvák Bruno Schaab. Začíná se formovat silné rockové jádro. Výraz se posunuje směrem k hardrocku se silnými vlivy jazzrocku. Transformace v úderné rockové kvarteto je dokončena v srpnu 1971, kdy odchází poslední „čistokrevní“ dechaři: Joachim Romeis a Freddie Münster.
Novou zvukovou předlohou se stali Deep Purple, potažmo Emerson, Lake & Palmer. V květnu 1972 skupina získala smlouvu s vydavatelstvím Polydor (sublabel Zebra). Albovou sestavu tvořili: Bruno Schaab (zpěv, baskytara), Walter Kirchgassner (kytara), Knut Rössler (varhany, piano, trumpeta, fagot) a Ulrich Staudt (bicí). Nahrávalo se ve studiu Windrose, s přispěním legendárního zvukaře Konrada „Connyho“ Planka (1940-1987).


Mournin’ snese přímé srovnání s párplovskou předlohou, viz Slush Pan Man nebo hned následující Living With The Dying. Jak jsem již předeslal, Night Sun byla kapela složená z jazzmanů, hráčsky se proto zcela vymykala proslulému germánskému „lopaťáctví“.
LP se ovšem na trhu ocitlo bez výraznější podpory vydavatele. Nakvašení muzikanti se o rok později rozcházejí, Bruno Schaaba můžeme záhy objevit u Guru Guru. Knut Rössler je dnes uznávaným jazzmanem, nahrával kupříkladu i s Miroslavem Vitoušem.

Jaromír Merhaut pro Rock+ 2012


Sestavy:
Joachim Romeis – trubka, housle (A, B)
Edmund Seiboth – trubka (A)
Freddie Münster – saxofon, zpěv (A, B)
Ernst Vöster – baskytara (A)
Knut Rössler – saxofony, flétna, trombon, klávesy, trubka, fagot (-, A, B, C)
Uli Staudt – bicí (A, B, C)
Walter „Jimi“ Kirchgessner – kytara (A, B, C)
Bruno Schaab – zpěv, baskytara (B, C)
 
Diskografie:
Mournin’ (LP, Zebra 2949 004) 1972 (C)
 
Reedice:
Mournin’ (CD, Second Battle, SB 041) 1997
 
Internet:
heslo v: www.germanrock.de
Knut Rössler: music.yahoo.com/knut-rossler/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Ladwig: Here We Stand (2009)

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

PAVLOV’S DOG