MY SOLID GROUND


My Solid Ground je zapomenutá západoněmecká formace, vedená kytaristou a zpěvákem Bernhardem Rendelem, hrající v letech 1969-74 psychedelicky halucinogenní odrůdu hardrocku. Jediné dobové album bylo nahráno počátkem roku 1971 a je považováno za jeden z nejreprezentativnějších opusů krautrocku sedmdesátých let. CD reedice, doplněné o dobové i nové nahrávky, kompletují celou tvorbu souboru.
 
První muzikantské pokusy čtrnáctiletého (!) kytaristy Bernharda Rendela se datují do roku 1968, kdy spolu s Teddym (zpěv), Manfredem Fischerem (baskytara) a Willym Waidem (bicí) položil základy budoucích My Solid Ground. Kapela se brzy zredukovala a obměnila na trio Rendel, Waid, Werner Geilenkirchen.
Divoká směs psychedelie a hardrocku s doprovodnou světelnou show, zaujala zejména mladé nekonformní obecenstvo. My Solid Ground postupně zvětšovali svůj akční rádius až na všechny významné kluby v širokém okolí Frankfurtu nad Mohanem.
 
Skupina od počátku sázela na vlastní repertoár psaný Bernhardem Rendelem. V létě 1970 nahradil Geilenkirchena Karl-Heinrich Dörfler, sestavu doplnil klávesák Ingo Werner. V této sestavě vstoupili My Solid Ground do studia v městečku Mörfelden, kde nahráli čtyřdílnou kompozici Flash, dotaženou až na stopáž dvaceti pěti minut. Bernhard vzpomíná, že studio bylo obrovské a ponuré, údajně šlo o bývalé kino. I v tom lze spatřit souvislost s výsledným „plechovým“ soundem. Největší radost měl z nahrávání Ingo Werner, součástí vybavení studia totiž byly pravé hammondky, model 200 s Leslie boxem. Naopak, bicmen Willy Waid vůbec nebyl nadšený z pokynů zvukaře, zvyklého na jazzové metličky. Ten samý nechápavý výraz prý onen mistr v obleku a kravatě měl, když Rendel zapojil svůj wah-wah pedál J
Úspěch Flash v místních rozhlasových stanicích akceleroval dění. My Solid Ground dosáhli druhého místa v celostátní talentové soutěži Pop Shop, lokálně organizované stanicí Südwestfunk Baden-Baden (SWF).


Následovala smlouva se sublabelem Bellaphonu (Bacillus Records). Nahrávalo se od února do dubna 1971 ve studiu Dietera Dirkse v Kolíně nad Rýnem, v produkci Petera Hauka, v sestavě s novým drummerem Andreasem Würschingem. Album vyšlo v říjnu.
Přidám pár svých starších dojmů. Úvodní, space rocková, takřka čtvrthodinová kompozice Dirty Yellow Mist navozuje díky donekonečna se opakující tříakordové figuře a doprovodným andělským chórům až hypnotizující atmosféru pinkfloydovského trip soundu z období kolem Meddle (Echoes). Na albu má zastoupení typický úderný germánský seventies hardrock à la raní Birth Control (Flash Part IV a That’s You), zkouřená psychedelie, evokující mj. Guru Guru (The Executioner),  Melancholie, opět po vzoru Pink Floyd ’70, i zdrsnělá zemitá hard-bluesovka jak od Steamhammer (Handful Of Grass). Výjimečnou pozici na CD zaujímá bonusový opus Flash. Ten je i díky své délce rozmáchlou a pestrou předváděčkou kompoziční i aranžérské košatosti. Objevuje se další z deja-vu paralel na tehdejší progresivity: pasáž mezi dvanáctou a patnáctou minutou věrně evokuje patetickou náladu Epitaph z jedničky King Crimson. Významnou roli v soundu My Solid Ground zaujímají starodávné elektrifikované varhany i znělé piáno Inga Wernera, slyšitelně inspirované Rickem Wrightem z Pink Floyd.
 
Kapela pilně koncertovala, do svých multimediálních představení zahrnovala i filmové projekce, vystoupila v televizi, 2. června jedenasedmdesátého stihla nahrát ve studiu U1 SWF nové záznamy, které byly vydány až po dlouhých letech (viz dále).
Posledním mezníkem v historii My Solid Ground se v roce 1972 stala kompletní reorganizace a nové hudební směrování. Na klávesy hrál po boku Bernharda Rendela, jenž si občas přibral i baskytaru, Günther Mildenberger, a na bicí Bodo Gross. Kompozice se staly divočejší, složitější, bláznivější. Rozběhly se přípravy alba… a dál takřka nic. My Solid Ground v roce 1974 končí.
 
Bernhard Rendel se vydává na akademickou dráhu, v letech 1986-2000 působil na mohučské universitě jako odborný asistent v oboru hudební teorie. Podílel se i na několika hudebních projektech z oblasti tzv. vážné hudby.


Díky ohlasům na CD reedici (1997, Second Battle) debutu z roku 1971, doplněnou o skladby z o rok starších session, se Bernhard Rendel rozhodl nahrát ve svém studiu svépomocí pár nových skladeb. Současně začal pátrat po starých rozhlasových záznamech. Výsledkem je CD označené jako : SWF-Session, Bonus: New Album 2001 (Long Hair Records, 2002).
Pásy prozrazují, že My Solid Ground byli schopni zahrát naživo levou zadní. Žádné lopotné improvizace, i ty největší úlety jsou dobře muzikantsky vystavěné a vygradované. Za nejpůsobivější považuju omamnou instrumentálku BBB. Ovšem ani říznější Superconstellation a Short Waves nejsou marné. Přidat zpěv a…
Nové nahrávky Bernharda Rendela, přilípnuté jako bonus Album 2001, jsou po všech stránkách vycizelované, přesto vedle třicet let staré spontánní hulby nepůsobí cizorodě. Bernhard je i po letech autentický psychedelik. Osobně mi chvílemi trochu kazí dojem studené samply bicích.
 
Na oficiálních stránkách My Solid Ground Bernhard dokonce slibuje nové psycho-rock-heavy-classic album… V současné době působí jako soukromý učitel hudby a nezávislý hudební producent a skladatel, žije střídavě u Středozemního moře ve Španělsku a Německu.

Jaromír Merhaut pro Rock+ 2012

P.S. 2020
My Solid Ground na Tidal: https://listen.tidal.com/artist/5028972
Studiové album My Solid Ground je k poslechu ve verzi City Media Production (2003)

 


Sestavy:
Bernhard Rendel – kytara, zpěv (-, --, A, B, C, D)
Teddy – zpěv (-)
Manfred Fischer – baskytara (-)
Willy Waid – bicí (-, --, A)
Werner Geilenkirchen – baskytara (--)
Karl-Heinrich Dörfler  – baskytara, zpěv (A, B)
Andreas Würsching – bicí (B)
Ingo Werner – klávesy, piano (host)              (A, B)
Günther Mildenberger – klávesy (C)
Bodo Gross – bicí (C)
 
Diskografie, alba:
My Solid Ground  (LP, Bacillus 6494 008) 1971 (B)
 
Reedice a ex-post:
My Solid Ground (CD, Second Battle, SB035, 7 bonusů z roku 1970) 1997 (A, B)
SWF-Session, Bonus: New Album 2001 (Long Hair Records, LHC11) 2002 (B, D)
My Solid Ground (CD, Citystudio Media Production, CMP 608-2) 2003 (A, B)
My Solid Ground (2LP, Second Battle, SB LP 073, 7 bonusů z roku 1970) 2010 (A, B)
 
 
Internet:
www.my-solid-ground.de
www.bernhard-rendel.de
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vernon Joynson: The Tapestry Of Delights (A-Am)

LEE KERSLAKE (1947 – 2020)

Ladwig: Here We Stand (2009)

AC/DC: Power Up (2020)

STILL LIFE

Gotthard: Need To Believe (2009)

CUBY & BLIZZARDS

1981: SPLNĚNÉ I MARNÉ HI-FI TUŽBY

NAZARETH/DAN MC CAFFERTY: VYPNUTÍ NEJVĚTŠÍ CIRKULÁRKY SVĚTA

TICHÝ ODCHOD WAGNERA ROKENROLU: JIM STEINMAN (1947-2021)